איזו תפיסת עולם עומדת מאחורי ההצעה?
בשנים האחרונות גוברת בישראל ההכרה כי תעשיית הזנות מגלמת מאפיינים פוגעניים ביותר, וכי יש לפעול לצמצומה בכלים משולבים של שיקום, הסברה, חינוך ואכיפה. עם זאת, המטרה היא לאסור על צריכת זנות, ולא לאסור על אדם לעסוק בזנות. זאת, בהתאם לתפיסה הנוהגת ולפיה המצויים במעגל הזנות הם הגורם הפגיע שיש לסייע לו לצאת ממעגל הזנות בדרכי השיקום.
מה מציע החוק?
1) צריכת זנות תוגדר כעבירה פלילית, אך תיאכף באמצעים מנהליים והעונש בגינה יהיה קנס.
2) ניתן להרשיע בעבירה את כל מי שנמצא במקום המשמש, באופן מלא או חלקי, למעשי זנות במטרה לצרוך מעשה זנות. משמעות הדבר היא, שלא חייבים לבצע מעשה זנאות בפועל – מספיק שאתה ממתין לתורך. הבחירה הזו נועדה להקל על אכיפת העבירה כעבירה מנהלית.
3) הקנס יעמוד על 1,500 ₪ בעבירה ראשונה ועל 3,000 ₪ בעבירה חוזרת.
4) תחילת החוק תהיה 18 חודשים מיום פרסומו – זאת על מנת לאפשר היערכות והתאמה, הן של מעני השיקום בעבור האוכלוסייה שבמעגל הזנות והן של צעדי ההסברה, החינוך והעלאת התודעה הציבורית הנדרשים.
ומה בנוגע לשיקום?
בישיבת הממשלה שאימצה את הצעת החוק, התקבלה החלטה להקמת וועדה ליישום המלצות הצוות הבין-משרדי לצמצום תעשיית הזנות, אשר תעבוד עד סוף 2018 לכל המאוחר, ותהיה אחראית לבניית התכנית הממשלתית לתקצוב המהלך הכולל – החל מתקצוב משמעותי של מערכי השיקום לשורדות זנות, תוך דגש על מענים של רווחה ובריאות, וכלה בהסברה וחינוך ציבור.
מי עומדים מאחורי ההצעה?
את הצעת החוק בגרסתה הקודמת (הצעת החוק לאיסור צריכת זנות, התובעת : עונש מאסר לצרכן זנות), יזמה חברת הכנסת עליזה לביא (יש עתיד), יחד עם חברת הכנסת לשעבר זהבה גלאון (מרצ) וחברת הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי). יחד עמן, חתמו על ההצעה חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית (למעט המפלגות החרדיות):
1) המחנה הציוני: שלי יחימוביץ', מרב מיכאלי, קסניה סבטלובה, סתיו שפיר, איציק שמולי, נחמן שי, עמר בר-לב, מיכל בירן, רויטל סויד, יואל חסון, איל בן ראובן, זוהיר בהלול, יעל כהן-פארן, מיקי רוזנטל.
2) כולנו: רחל עזריה, טלי פלוסקוב, רועי פולקמן, יפעת שאשא ביטון.
3) הליכוד: מכלוף מיקי זוהר, יהודה גליק, דוד ביטן.
4) מרצ: תמר זנדברג, מיכל רוזין, אילן גילאון, עיסאווי פריג'.
5) הבית היהודי: מרדכי יוגב, שולי מועלם, ניסן סלומינסקי.
6) הרשימה הערבית: אחמד טיבי, יוסף ג'בארין.
7) יש עתיד: אלעזר שטרן, חיים ילין, מיקי לוי.
8) ישראל ביתנו: אורלי לוי אבקסיס, רוברט אילטוב.
בשנת 2018, ההצעה הוגשה בגרסה שונה (ללא עונש מאסר) על ידי הממשלה, ולכן לא היה צורך להעלות אותה להצבעה הטרומית אלא לקריאה הראשונה.
בקריאה הראשונה, היא התקבלה בפה מלא (40 מתוך 40 נוכחים הצביעו בעדה).
השארת תגובה