שיטה פשוטה, זולה ומפתיעה להורדה בשיעור רצח נשים זוהתה על ידי שלושה חוקרים מארה"ב. האמנם?
בסוף 2017 יצא לאור מאמר מסקרן, שחקר את השפעת פרסום שירותי המין באינטרנט על ביטחון הנשים בארה"ב. המאמר נכתב על ידי שלושה חוקרים, כולם מרצים מן החוץ: גרגורי דאנג'לו מאוניברסיטת ווסט ווירג'יניה, סקוט קנינגהאם וג'ון טריפ מאוניברסיטת ביילור (אוניברסיטה נוצרית פרטית בטקסס). התמריץ למחקר היה הסיכון הגדול שהנשים בזנות חיות עמו. כדי להמחיש זאת, הביאו החוקרים נתונים מבעיתים, לפיהם הנשים בזנות נרצחות יותר מכל קבוצה אחרת באוכלוסייה. החוקרים הוסיפו, כי עצם הפללת הזונות עצמן הנהוגה ברוב ארה"ב מהווה גורם סיכון: החשש מפני המעצר מונע מהנשים לפנות לרשויות, גם כאשר חייהן בסכנה. בעוד הצורך לפעול לשיפור ביטחון הנשים בזנות מובן מאליו, החוקרים הציעו כיוון לא שגרתי: עידוד המעבר של זנות רחוב למרחבים סגורים (למשל, דירות פרטיות).
לטענת דאנג'לו ועמיתיו, מעבר מהסוג הזה כבר נעשה בעבר בחסות אתר האינטרנט Craigslist. מדובר בקטלוג מקוון של מודעות, עם קטגוריות כדוגמת "משרות", "בתים למכירה" או "שירותים פיננסיים". בין השנים 2002 ו – 2010 הופיע בעמוד הראשי של Craigslist הסעיף "שירותים ארוטיים", אשר שימש בעיקר נשים בזנות ולקוחותיהן. בשנת 2010, הרשויות המקומיות והפדרליות האשימו את האתר בקידום של זנות וסחר בבני אדם, והסעיף הוסר בכל ערי ארה"ב. תומכי חופש הביטוי התנגדו להסרה, אולם ההחלטה נשארה על כנה.
דאנג'לו, קנינגהאם וטריפ חברו למתנגדים וטענו, כי לפרסום ה"שירותים הארוטיים" הייתה תרומה חשובה לביטחון הנשים. לטענתם, הוספת הקטגוריה ל – Craigslist העניקה לנשים הללו הזדמנות לעזוב את זנות הרחוב המסוכנת ולעבור לזנות בטוחה יותר של דירות ובתים פרטיים. כדי לגבות את התסריט בממצאים אמפיריים, החוקרים הריצו מודל אקונומטרי (בשיטת הפרש – הפרשים) כדי לבדוק איך השפיעה תקופת ה"שירותים הארוטיים" ב – Craigslist על מספר הרציחות של נשים בזנות. בשל הקושי לזהות את הרציחות הספציפיות של נשים בזנות – בחרו החוקרים להשתמש בנתון המייצג את כלל רציחות הנשים – בניכוי הריגות וקורבנות רצח שהייתה להן היכרות מוקדמת עם התוקף. כך הגיעו החוקרים למסקנה חד משמעית: השקת ה"שירותים הארוטיים" הורידה בצורה דרסטית (17.4%) את שיעור רציחות הנשים. מאחר ולא נמצאה ירידה דומה בשיעור רציחות הגברים – התחזקה המסקנה כי החיים שניצלו היו חיי הזונות שעברו לפרסם אונליין. בנוסף, הם בדקו את תוכנו של אתר שבו ניתן להשאיר "ביקורות" על שירותי מין, מעין "סקס אדיר" בריטי שבזמנו היה נגיש גם לאמריקאים כדי לוודא, שהשקת ה"שירותים הארוטיים" ב – Craigslist לא הביאה לעלייה בהיקף הזנות.
למרות הממצאים המהפכניים לכאורה, המאמר של דאנג'לו ועמיתיו לא פורסם בשום כבת עת מבוקר. הוא לא הוזכר גם בין העבודות האקדמיות הנבחרות של שלושת החוקרים, בדפי האינטרנט האישיים שלהם באתרי האוניברסיטאות. אחד החוקרים ציין אצלו בדף את שם הכנסייה שבה הוא ואשתו מתפללים – אך לא המחקר. הדבר לא הפריע לתומכי תעשיית המין לצטט אותו בכל הזדמנות כעדות לכך ששירותי מין אונליין מצילים חיים. דרכם, הגיע המאמר גם אלי. לא הפריע לי שהוא לא פורסם בכתב עת מבוקר – הרי הממסד אינו תמיד צודק בבחירותיו. בחרתי לקרוא כדי לראות האם יש דברים בגו.
נקודות התרפה הראשונות של המאמר עלו כבר בפרק המבוא. כהנחת יסוד, טענו החוקרים שזנות רחוב מסכנת את חיי הנשים, ואילו זנות שנעשית במרחבים סגורים בטוחה יותר. זוהי טענה שאינה מובנת מאליה. זנות רחוב היא אכן המדרגה האחרונה בהיררכיה של זנות. אף אחת לא רוצה להיות ברחוב – כי מזהים אותך, כי הרבה מהנשים שתהיינה לצדך תהיינה מכורות לסמים קשים, כי את חשופה לכל הסוגים של בריונים, כי את עומדת שם מתחת לשמש קופחת וגשם זלעפות. עם זאת, קשה יותר לרצוח אדם ברחוב מאשר בין ארבע קירות. כדי לבסס את ההנחה, הפנו דאנג'לו ועמיתיו את קוראיהם למחקר אחד בלבד, שנערך בבריטניה בשנת 2001. זהו רציונל דל למדי – בין אם משום שעברו שנים רבות מאז פרסום המאמר, ובין אם משום שבבריטניה, בניגוד לארה"ב, זנות אינה מהווה עבירה פלילית. למרות זאת, נכנסתי למאמר וגיליתי שמחבריו כלל אינם טוענים שזנות רחוב כרוכה בסיכוי גבוה יותר להירצח בהשוואה לזנות מרחבים סגורים. המחקר הבריטי נערך בשיטת סקר ובו זונות הרחוב דיווחו על יותר דחיפות, בעיטות וסטירות, ואילו זונות הדירות והבורדלים דיווחו יותר על ניסיונות אונס. לא היו במאמר מסקנות אודות הסבירות להירצח.
מלבד המאמר הבריטי, נעזרו החוקרים גם בקומון סנס כדי לטעות שנשים בזנות הרחוב נמצאות בסבירות מוגברת ליפול קורבנות לרצח. לטענתם, פרסום שירותי זנות אונליין מאפשרים לעשות ביקורת וסינון של הלקוחות, תוך ניפוי המפוקפקים שבהם. הנחה זו התבססה על רעיון כלכלי כללי לפיו מתווך שגובה דמי תיווך, תורם לעיבוי השוק ומספק ערך מוסף – שירותי סינון. אלא שהחיים אינם שיעורי כלכלה באוניברסיטה, ולא מובן מאליו שיצירת קשר עם לקוח באתר אינטרנט יוצרת הזדמנות סינון טובה יותר, מאשר מפגש ברחוב. בעקיפין, הוזכר במאמר עקרון כלכלי נוסף – גביית "פיצוי סיכון", שאף הוא לא בא לידי ביטוי בהקשר של זנות רחוב. אם היא אכן מסוכנת יותר מזנות הדירות כפי שטוענים החוקרים – לא ברור מדוע, מנקודת המבט הכלכלית, היא גם זולה יותר.
במחקר האמפירי שערכו, מצאו החוקרים כי בתקופה שבה ה"שירותים הארוטיים" היו זמינים ב – Craigslist, נרצחו בערים שבהן פעל השירות פחות נשים (בניכוי הריגות וקורבנות שהתוקפים הכירו), מאשר בתקופה שלפניה. הממצאים היו מובהקים – אך במקביל עלה מהם ריח כבד של סילוף. ראשית, הסרת ההריגות ממניין הרציחות הייתה עלולה להיות מקור הטעיה. לא נדירים מקרים בהם רצח מסווג כהריגה, וכאשר מדובר במפגש בחדרי חדרים – קל יותר לטשטש את הרצח ולהציג אותו כתאונה, או לפחות הריגה. שנית, מניתוח המידע באתר ה"ביקורות" על הזונות עלה, כי רק 129 מתוך יותר מ – 60,000 נשים נפרדות הוזכרו בצירוף של כתובת דוא"ל ב – Craigslist כאמצעי קשר, כך שלא ברור כמה באמת גייסו שם לקוחות. שלישית, עצם קיומו של אתר הביקורות וגם בדיקה פשוטה באינטרנט מלמדים, כי אתרים המפרסמים שירותי זנות היו בארה"ב גם לפני Craigslist, ולמרות מאמצי הרשויות לסגור אותם הם עדיין קיימים. מכאן, שהשקת קטגוריית השירותים הארוטיים של Craigslist לא הייתה אירוע מכונן בהיסטוריית תעשיית המין האמריקאית. רביעית, שיטת הפרש – הפרשים בה הסתייעו החוקרים דורשת בדיקה של נתונים לפני האירוע שבודקים את השפעתו, בזמן האירוע וגם אחרי האירוע. החוקרים הגדירו את תקופת ה"שירותים הארוטיים" כתקופה שאחרי האירוע, אך נכון יותר היה להגדיר את התקופה שאחרי סגירת הקטגוריה בשנת 2010 כתקופת ה"אחרי", כדי להבין האם לא קיימת מגמה כללית של ירידה ברציחות, מסיבה כלשהי. מאז 2010 ועד לשנת העלאת המאמר עברו שבע שנים שלמות – מספיק זמן כדי לבחון את "תקופת האחרי" האמיתית.
לסיכום, מדובר במחקר שהחלק התיאורטי בו מגובש ומבוסס פחות מפוסט ממוצע בפייסבוק, ואילו החלק האמפירי מסולף מאוד ומעלה ריח כבד של התאמת הנתונים למסקנה שנוסחה מראש. בדבר אחד אני מסכימה עם החוקרים: קרימינליזציה של זנות, שנהוגה כיום בארה"ב, מעמידה את חיי הנשים בסכנה. לעומת זאת, הטענה לפיה אתרי זנות מצילים חיים נשמעת, בלשון המעטה, מפוקפקת.
http://gregoryjdeangelo.com/workingpapers/Craigslist5.0.pdf
השארת תגובה